Siedlce

Tygodniowe przypadki Covid-19 dla miasta Siedlce i powiatu




VI Siedlecki Jarmark św. Stanisława

VI Siedlecki Jarmark św. Stanisława pod honorowym patronatem Biskupa Siedleckiego i Prezydenta Miasta Siedlce już w najbliższy piątek i sobotę (10 i 11 maja), Plac gen. Wł. Sikorskiego, ul. Kilińskiego, ul. Pułaskiego.

Zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w imprezie o niepowtarzalnym charakterze – VI Siedleckim Jarmarku Św. Stanisława, który odbędzie się w dniach 10 – 11 maja 2013 r. w Siedlcach. VI Siedlecki Jarmark Św. Stanisława to impreza o charakterze targowo-wystawienniczym, wychodząca naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom lokalnych twórców i rzemieślników, posiadających bogaty dorobek kulturowy, nie eksponowany dotychczas na ponadlokalnym poziomie. Co roku znacząco zwiększa się liczba chętnych do prezentacji ginących zawodów rzemieślniczych. Siedlecki jarmark stał się dla wielu szansą do szerokiej promocji regionalnych produktów i tradycyjnych dla regionu potraw. Jesteśmy przekonani, że Jarmark zjednoczy jeszcze bardziej mieszkańców miasta Siedlce i przyległych miejscowości, stwarzając okazję do dzielenia się bogactwem tradycji i kultury a także zdecydowanie wzmocni walory turystyczne regionu.

Wydarzenie to nawiązuje w swej formie i treści do średniowiecznych jarmarków kupieckich organizowanych w miastach, najczęściej z okazji większych świąt kościelnych. Tak jak wówczas, niewątpliwie stanie się atrakcją dla turystów i mieszkańców, łącząc handlowy kiermasz z bogatym programem imprez kulturalnych.

Dwudniowym targom towarzyszyć będą prezentacje artystyczne jedynego zawodowego kataryniarza w kraju – Kataryniarza Warszawskiego – pomysłodawcy i sprawcy cyklu „Międzynarodowego Festiwalu Kataryniarzy” w Polsce, biorącego udział w największych Festiwalach Kataryniarzy i Artystów Ulicznych w Europie. Piotr Bot nie wie, ile dokładnie lat ma jego katarynka. Jej konstrukcja oparta jest na rozwiązaniach technicznych sprzed 140 lat. W 1999 r. przejął ją wraz ze strojem i tytułem Warszawskiego Kataryniarza od swojego brata ciotecznego Leszka Zmazy. W kataryniarskim fachu towarzyszy mu papuga, która zawsze ma dużo do powiedzenia.
Kolejną atrakcją Jarmarku niewątpliwie będą bezpłatne Warsztaty Garncarskie, podczas których każdy chętny będzie mógł spróbować swoich sił na kole garncarskim, zgłębiając tajniki wiedzy o tej sztuce ludowej. Warsztaty lepienia w glinie poprowadzi Adam Murach ze wsi Płoszyce na Kurpiach – doświadczony garncarz, który w różnych konkursach sztuki ludowej zdobył wiele wyróżnień za swoją twórczość.

Ponadto, już tradycyjnie pierwszego dnia Jarmarku w piątek, odbędą się Targi Edukacyjne siedleckich placówek oświatowych, podczas których gimnazja i szkoły ponadgimnazjalne będą miały możliwość zaprezentować się z najlepszej strony, aby zachęcić młodzież do wyboru właśnie ich placówki.

W ramach Ogólnopolskiej Konferencji „Bezpieczeństwo Pieszych” odbędą się występy Orkiestry Reprezentacyjnej Policji, pokazy współdziałania służb ratowniczych oraz pokazy na symulatorze zderzeniowym i symulatorze dachowania.

W sobotę, tegorocznej edycji Jarmarku towarzyszyć będą również IV Otwarte Mistrzostwa Mazowsza w Ratownictwie Medycznym, podczas których zaprezentowana zostanie nauka udzielania pierwszej pomocy przedlekarskiej oraz będzie można skorzystać z bezpłatnych badań ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi jak również bezpłatnych porad lekarskich.

W sobotę 11 maja części targowo wystawienniczej towarzyszyć będą występy na scenie folkowej z udziałem regionalnych zespołów i kapeli ludowych.

Prezentacje rozpocznie Kapela ZPiT „Sokołowianie” działająca przy Sokołowskim Ośrodku Kultury. W repertuarze Kapeli znajdują się piosenki podlaskie, kurpiowskie, warszawskie, lubelskie, krakowskie, rzeszowskie oraz tzw. przygodne jak np. „Plon niesiemy plon” czy „Słoneczko nad zachodem”. Rolą solistów jest śpiew pieśni między suitami z towarzyszeniem kapeli. Są to pieśni takie jak m. in. „Stoi grusza w polu”, „Na rzeszowskim rynku”, „Dwa serduszka”, „Matulu moja”, „Pod Siedlcami”.

Kolejnym wykonawcą na scenie folkowej będzie Kapela Podwórkowa Klawa Ferajna z Białej Podlaskiej. Kapela Podwórkowa „Klawa Ferajna” istnieje od czerwca 2009 roku. Zadebiutowała 12 lipca na imprezie „Dni Konstantynowa” prezentując szlagiery starej Warszawy, Lwowa i piosenki biesiadne. Bialska publiczność po raz pierwszy mogła zobaczyć występ zespołu podczas jednego z etapów 52 Wyścigu dookoła Mazowsza – „Mazovia Tour” organizowanego w Białej Podlaskiej. Klawa Ferajna rokrocznie koncertuje na imprezach organizowanych przez samorządy Powiatu Bialskiego takich jak dni miast, jubileusze, dożynki bądź festyny rodzinne. W maju 2010 roku po raz pierwszy wzięła udział w Ogólnopolskim Festiwalu Kapel Podwórkowych w Piotrkowie Trybunalskim. Jako debiutant udało jej się zdobyć wyróżnienie jury. Obecnie po raz trzeci przygotowuje się do udziału w tym konkursie, tworząc własne piosenki o tematyce związanej z miastem Biała Podlaska oraz radosnymi stronami życia codziennego. W trakcie koncertu w Siedlcach usłyszycie między innymi piosenki o Draniu, który nie może żyć bez Pań i pewnym Szalonym Traktorzyście.

Tego dnia zaprezentuje się również ZPiT Ziemi Siedleckiej Chodowiacy im. Alicji Siwkiewicz, który od 1980 roku działa przy Centrum Kultury i Sztuki w Siedlcach. Zespół składa się z 3 grup wiekowych: grupa podstawowa – licealiści i studenci; grupa młodsza – uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów; grupa dziecięca. Chodowiacy odbywali wielokrotne tournée artystyczne po Francji, Białorusi, Ukrainie, Serbii, Węgrzech, Turcji, Włoszech, Bułgarii, Słowacji, Niemczech i Rosji. Pięć razy występowali przed Jego Świątobliwością Janem Pawłem II w Watykanie i Castell Gandolfo.W 1998 roku zespołowi nadano imię Alicji Siwkiewicz – jego założycielki i wieloletniego kierownika. Chodowiacy są laureatami wielu konkursów regionalnych i ogólnopolskich. W swoim repertuarze Chodowiacy posiadają tańce narodowe: poloneza, krakowiaka, kujawiaka, oberka, mazura; suitę podlaską, lubelską, rzeszowską, biłgorajską, kujawską, kurpiowską, kaszubską, żywiecką oraz tańce słowackie i ukraińskie. Program przeplatany jest piosenkami z regionów, a całości towarzyszy kapela.
Na finał zaprezentuje się zespół folkowy Tamarysze z Mińska Mazowieckiego. Ich utwory inspirowane są muzyką ludową, zwłaszcza kresową. Muzyka folk czerpie inspiracje z muzyki ludowej różnych kultur, a realizujący ją artyści, stosują środki współczesnej muzyki popularnej, głównie rocka. Być może właśnie godzenie różnych typów muzyki sprawia, że folk powoli staje się rozpoznawalny i coraz bardziej lubiany.

W Kościele p.w. św. Stanisława w Siedlcach odbędzie się I Diecezjalny Festiwal Muzyki Liturgicznej o Medal św. Stanisława BM Patrona Miasta Siedlce.

Również 11 maja będziemy mieli okazję do świetnej zabawy kulinarnej. Kulinariada ma szansę stać się świętem smakoszy i miłośników gotowania. Może w niej wziąć udział każdy, kto ma smykałkę do kucharzenia. Wystarczy przygotować potrawę wykorzystując najprostsze i niedrogie produkty, charakterystyczne dla naszego regionu: ziemniaki, mąkę, twarogi, jajka, drób, owoce… Jest szansa, że podczas Kulinariady to właśnie wasz produkt zdobędzie tytuł „Dobre, bo siedleckie” i będzie reprezentacyjnym produktem lub potrawą, promującą Siedlce!

Zasady są proste:
1. Wypełniacie kupon zgłoszeniowy (dostępny w papierowym i e-wydaniu „TS”) i przysyłacie go do Tygodnika (do 5 maja), a potem… pojawiacie się ze swą sztandarową potrawą (lub kilkoma potrawami) w sobotę, 11 maja, na stoisku Kulinariady w centrum miasta, gdzie będzie odbywał się Jarmark.
2. Wasz wysiłek oceni profesjonalne jury złożone z restauratorów oraz Jury Smakoszy, powołane spośród… czytelników!
3. Zgłaszać się można w kategorii indywidualnej lub zespołowej (szkoły, restauracje). Nie ma ograniczeń terytorialnych: zapraszamy wszystkich z terenu byłego województwa siedleckiego!
4. Jakie potrawy można prezentować? Wszystkie przyrządzone z niedrogich produktów dostępnych w naszym regionie: ziemniaków, jajek, mąki, owoców, mleka, twarogów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, warzyw, itp. (mogą to być potrawy obiadowe, desery, przekąski, naleśniki, pyzy, pierogi, a nawet dżemy, itp.).
5. Zwycięzcy otrzymują nagrody – sprzęt kuchenny, wybierzemy też Króla i Królową Kulinariady.
6. Spośród potraw będziemy wybierać także produkty zasługujące na markę „Dobre, bo siedleckie”, promującą Siedlce w kraju i za granicą.

UWAGA! Do Kulinariady mogą się także zgłaszać czytelnicy, którzy chcieliby zasiadać w Jury Smakoszy. Wystarczy przysłać swoje zgłoszenie z uzasadnieniem, dlaczego warto wybrać do jury właśnie was (np. kochacie jeść, potraficie dużo zjeść lub wręcz przeciwnie – szukacie wyjątkowych smaków w swym życiu niejadka, itp.).
Najciekawiej uzasadnione zgłoszenia mają szansę wprowadzić was do jurorskiego grona!
Jury profesjonalne składa się z: Janusza Kaliniaka (Restauracja JANUSZ), Małgorzaty Borkowskiej (Dwór Mościbrody i Mazowiecka Micha Szlachecka), Suni Gulati (Restauracja Bollywood-Hollywood), Bożeny Polak-Stojanovej (Restauracja Zaścianek Polski i Mazowiecka Micha Szlachecka) oraz Justyny Janusz („Tygodnik Siedlecki” – najlepszy kucharz wśród dziennikarzy i najlepszy dziennikarz wśród kucharzy).